Przekąski z ciasta francuskiego są bardzo popularne na wielu przyjęciach. Dzieje się tak ze względu na to, że są one pyszne i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością ciasto francuskie ma wiele zastosowań w różnych przepisach, które to pozwalają na przygotowanie pysznych potraw z jego użyciem.
Francuskie cebularze – ciasto francuskie w roli głównej
Do przygotowania francuskich cebularzy, będziesz potrzebować takich składników jak: cebula; najlepiej czerwona, żółty ser, jajko, mak do posypania. Dodatkowo możesz użyć także przypraw, takich jak sól, czy czarny pieprz. Aby przyrządzić to danie, na początku pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni. Następnie zetrzyj ser na tarce. Na rozwinięte ciasto wyłóż wcześniej podsmażoną cebulę i starty ser. Potem ciasto zawiń w rulon i pokrój na małe kawałki. Jajko roztrzep i pędzelkiem posmaruj ciasto pokrojone na małe kawałki. Na wierzch dodaj nieco maku. Na koniec piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Francuskie cebularze najlepiej smakują podane na ciepło. Doskonale sprawdzą się jako przystawka na różnych przyjęciach.
Francuskie świderki z kiełbasą – przekąska z ciasta francuskiego
Pyszną formą przekąski, przyrządzoną z ciasta francuskiego są świderki z kiełbasą. Przygotujesz je w około 20 minut. Co więcej, sposób przyrządzenia jest stosunkowo prosty. Na początku rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je pomidorowym pesto. Następnie pokrój je w cienkie paski i zawiń w nie kiełbasę. Całość posmaruj jajkiem i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 220 stopniach. Taka przekąska doskonale sprawdzi się na różnych przyjęciach. Ponadto jest pyszna i szybka w wykonaniu.
Kieszonki z ciasta francuskiego – przekąski z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Aby ją przygotować, na początku cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Następnie cebulę podsmaż na patelni i dodaj pieczarki. Kolejno dodaj natkę pietruszki i śmietankę, a następnie gotuj przez kilka minut na średnim ogniu. Ciasto francuskie pokrój na części, najlepiej na prostokąty, z których złożysz potem sakiewki. Potem na ciasto nałóż wcześniej przygotowany farsz i uformuj sakiewki. Na koniec ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Kieszonki z ciasta francuskiego najlepiej smakują podawane na ciepło.
Ciasto francuskie – jakie wybierać?
Wybierając ciasto francuskie, należy kierować się przede wszystkim jego składem. Najlepiej sprawdzi się ten najprostszy, czyli, mąką, sól, masło i woda. Warto zrezygnować z artykułów z dodatkiem oleju palmowego.
Przedstawione wyżej przepisy, z całą pewnością pozwolą Ci przygotować dania z ciasta francuskiego. Doskonale sprawdzą się one na różne okazje. Co ważne są stosunkowo proste i szybkie w wykonaniu, co sprawi, że wykonasz je samodzielnie w domu. Doskonałym pomysłem na różne przyjęcia będą także gotowe rozwiązania, które znajdziesz w sklepie Crunchy Snack, takie jak; salsa do nachosów, słodycze na prezent, czy dips.